Marjanviljely

Marjanviljely

Luomumustaherukan viljelyllä on Jänisvaarassa pitkät juuret ja lämmin tarina.

Nykyinen marjatarha sai alkunsa vuonna 2016, mutta sen juuret ulottuvat aina 1920-luvun omenatarhaan. Luonnonmukaisesti viljellyt mustaherukat kasvavat vanhassa kulttuurimaisemassa Kolin kainalossa – samalla paikalla, jossa sukupolvet ennen ovat vaalineet puutarhaperinteitä.

Luomua ja lähiruokaa – tarina jatkuu

Jänisvaarassa viljellään kahta mustaherukkalajiketta: Marskia ja Mikaelia. Marjat kasvavat ilman keinolannoitteita tai torjunta-aineita, luonnon rytmissä ja tarkoin hoidetussa ympäristössä. Mustaherukkamehu valmistetaan tuorepuristamalla ja sitä on saatavilla suoraan tilalta.Isoin osa sadosta päätyy pakastamoon jatkojalostukseen.

Mikael-lajike on voittanut makutestejä makeudellaan ja täyteläisyydellään, ja Marski puolestaan vakuuttaa suurella koollaan. Marjat kerätään tehokkaasti marjaharvesterilla, mutta halukkaat asiakkaat pääsevät myös itsepoimintaan elokuun loppupuolella. Itsepoiminta on mukava lisä monelle lomailijalle tai lähiseudun asukkaalle.

Perinteitä pellonpientareella

Marjanviljely ei alkanut vain sadon vuoksi – se on tapa pitää ympäristöä hoidettuina ja maisema elävänä. Viljelty maisema pysyy avoimena ja hoidetun näköisenä, mikä tuo iloa niin vierailijoille kuin viljelijöillekin. Taustalla soi sukutilan historia – tilalla on ollut asutusta jo vuodesta 1731, ja yhä edelleen siellä eletään luonnon ja maatalouden rytmissä, pienimuotoista karjatalouttakin ylläpitäen.

Tule maistamaan sadon antimia

Tuorepuristettua mustaherukkamehua on saatavilla tilalta ympäri vuoden. Kesäisin voit varata ajan itsepoimintaan ja kokea, miltä tuntuu poimia kypsiä, auringossa kypsyneitä luomumarjoja omakätisesti. Ota yhteyttä ja sovi vierailusta – Jänisvaarassa marjanviljely on muutakin kuin satoa: se on osa tilan tarinaa, elävää perinnettä ja puhdasta pohjoiskarjalaista makua.